איך מנביטים קטניות – כל הסודות על הנבטה
שלחי לחברההנבטה, קטניות וריפוי מסרטן
יוסי רודוי אובחן כחולה בסרטן הערמונית. עכשיו הוא כבר לא, וזאת בלי הקרנות, בלי כימו, בלי ניתוח. את סיפורו (המרתק!) אני ממליצה לקרוא בספר 'לדרוך על הצל'. אפשר גם לפנות אליו ישירות או לכתוב לי ואפנה אתכם.
ישבנו פעם ודיברנו, ושאלתי אותו אם הוא לוקח תוספי תזונה, והוא הראה לי את תוספי התזונה שהוא לוקח – בשקית (-:
זו היתה שקית מלאה קטניות שעברו תהליך של הנבטה, ואלו היו תוספי התזונה היחידים שהוא לקח.
שאלתי אותו איך הוא עושה את ההנבטה של הקטניות, והרצפט שלו הוא הכי קל והכי פשוט שאני מכירה:
איך מנביטים קטניות
המוצרים:
חופן שעועית מאש
חופן עדשים ירוקות
חופן עדשים שחורות
להנבטה יש 2 שלבים.
בשלב הראשון של ההנבטה משרים את הקטניות במים – בקערה, למשך יום או פחות. אפשר לשים את הקטניות להנבטה בבוקר ולבשל בערב, אפשר לעשות את ההנבטה בערב ובבוקר לבשל, או להשאיר עוד קצת את הקטניות במים – איך שרוצים.
השלב השני של ההנבטה טוב מאוד למאש ולעדשים, אבל לא כדאי לעשות אותו עם קטניות אחרות, משום שאז הן לפעמים נרקבות.
ביום שאחרי ההנבטה בקערת מים שופכים את המים, שוטפים את הקטניות, ואז בעצם מתחילה ההנבטה האמיתית: משאירים את הקטניות מכוסות בתוך קערה אטומה לאור למשך יום שלם. שימו לב שמדובר בקערה אטומה לאור, כמו באדמה, כשחושך, ולא בקערה אטומה לאוויר – שזה פחות טוב להנבטה. עד הערב או למחרת תראו שהתחילו נבטים. לכן – ביום שאחרי, קרי – ביום השלישי להנבטה, עושים את אותו הדבר – שוטפים את הקטניות, ומחזירים אותן לכלי לעוד יום של צמיחה.
אחכ כבר אפשר לאכול את הקטניות, או להכניס אותן למקרר – שם הן מחזיקות כשבוע אחרי סוף ההנבטה, ורצוי כבר להתחיל מחזור חדש של הנבטה. את הקטניות שעברו הנבטה ניתן לאחסן בקופסא או בשקית, בחוץ או במקרר.
תקציר תהליך ההנבטה
יום ראשון להנבטה: משרים בקערת מים
יום שני להנבטה – להמשיך רק עם קטניות קטנות כמו מאש או עדשים. שמים את הקטניות בקערה אטומה לאור, אבל לא אטומה לאוויר, בלי מים! מכסים, וממתינים כיממה.
יום שלישי להנבטה: אותו כנל.
יום רביעי להנבטה: בתאבון. אבל אפשר גם לנשנש את הקטניות מהיום השני ואילך (:
2 טיפים מעולים להנבטה
טיפ ראשון להנבטה - גיוון
גם הנבטה עובדת לפי העקרון של כמה יותר מגוון וצבעוני ככה יותר כייף ויותר טעים.
אני יכולה לגלות לך גם שיותר בריא – משום שלכל אחד מסוגי הקטניות יש את הערכים התזונתיים המיוחדים לו.
כדי שיהיה לי מעניין, צבעוני, כייף וטעים, אני קונה מראש כל מיני סוגים של קטניות להנבטה. הקטניות הכי טובות לצרכי הנבטה הן הקטנות, כלומר – עדשים בצבעים שונים ושעועית מאש.
אני מכניסה לצנצנת זכוכית שעועית מאש, עדשים ירוקות בצבע זית – אלו שמשמשות למג'דרה, עדשים ירוקות – הגדולות והשטוחות יותר, ועדשים? שחורות – ממש ממש קטנות, שקשה להשיג אותן.
מכל 4 סוגי הקטניות אני מכינה מיקס, ואז, שאני רוצה להנביט, אני פשוט לוקחת חופן מהמיקס ומשרה במים בקערה להנבטה.
טיפ שני להנבטה – בלי מנבטה!
לא יודעת אם שמת לב, אבל ממש לא הזכרתי את המלה מנבטה!
ניסיתי בהתחלה לעבוד עם מנבטה, אבל כל מה שיצא היה שהשורשונים נתקעו לי בחריצים של המנבטה, התעצבנתי, התבאסתי, הסתבך, ולא יצא.
אז היום יש לי קערת חרסינה שבה אני משרה את הקטניות במים בשלב הראשון של ההנבטה, ובשלב השני של ההנבטה אני פשוט מכסה אותה בצלחת שמכסה 'בערך' – כך שעדיין נכנס קצת אוויר.
יותר יפה, יותר פשוט, יותר זול.
מה עוד חשוב לדעת על הנבטה של קטניות
בזמן ההנבטה הערכים התזונתיים של הקטניות מוכפלים במאות אחוזים. בזמן הזה גם הקטניות גדלות פי כמה וכמה. תחשבו כמה קטנה שעועית מאש אחת, ולאיזה גודל היא תופחת אחרי 3 ימים של הנבטה... לכן, כשמכינים קטניות להנבטה צריך לזכור לקחת ממש מעט וקצת, אפילו אם זה נראה לנו קצת מדי.
חופן קטניות מהמיקס שהכנתם יספיק לגמרי ל 4 אנשים, פעמיים – כתוספת לסלט, תבשיל, וכד'.
דבר נוסף שחשוב לדעת על הנבטה של קטניות היא מתי להפסיק.
קטניות קטנות נובטות טוב, ולכן הנבטה מלאה שלהן יכולה לקחת כמה ימים, אבל רוב הקטניות – כמו חומוס, פול, שעועית וכד', מתחילות להרקב אחרי השלב הראשון של ההנבטה.
כלומר – קטניות גדולות פשוט משרים בקערת מים למשך חצי יום עד יממה, וזוהי כל ההנבטה!
מה עושים עם קטניות אחרי הנבטה
הקטניות הן חלבון, ובגלל הערכים התזונתיים הגבוהים לאחר ההנבטה, מדובר תמיד באוכל מאוד משביע, מאוד בריא – וגם מאוד טעים.
לכן הקטניות שעברו הנבטה טובות כתזונה נכונה, לדיאטה טבעונית, לדיאטת הרזיה, ולניקוי רעלים.
את הקטניות שעברו הנבטה ניתן לאכול סתם ככה, כחטיף, כנשנוש.
אפשר גם להוסיף אותן לסלט – משדרג ברמות... בעיקר כשמוסיפים גם זרעי חמניות, זרעי דלעת, פירות יבשים, שמן זרעי פשתן לאומגה 3, ובקיצור – יש לכם מנה עיקרית.
אפשר גם להוסיף את הנבטים לתבשילים – אעפי שקצת חבל, כי זה מוריד את ערכם התזונתי,
ולבסוף – לצורך ניקוי רעלים לפי הרפואה הסינית כולנו אמורים פעמיים בשנה, בעונות המעבר, לעבור לדיאטת אורז עם מאש. טעים, מרזה, מנקה רעלים, ופשוט. הנה הלינק לפרטים נוספים.
ילדים וקטניות
ניסיתם פעם להכין אוכל עם ילדים? לשחק עם האוכל וגם איתם?
הנבטה יכולה להיות יופי של משחק עם ילדים:
נותנים להם לשטוף את הקטניות ולהשרות את הקטניות במים.
למחרת ההנבטה הולכים ביחד לראות איך הקטניות גדלו, וממשיכים לעקוב אחרי תהליך ההנבטה.
פתאום תגלו שהילדים שלכם אוהבים קטניות, מתעניינים בביולוגיה, וטעים להם אוכל בריא!
סיכום: הנבטה, קטניות וויטמינים
רוב האנשים שמתעניינים בבריאות לוקחים גם ויטמינים.
בחיים המודרניים העתירים במזון קלוקל ודל בערכים תזונתיים, קטניות שעברו הנבטה יכולות לתרום לך רבות בכל הקשר לאספקה של ויטמינים, מינרלים, אנזימים וחלבונים 'טובים', שהמזון המתועש חסר אותם.
במלים אחרות: אם את לא לוקחת תוספי תזונה, קטניות שעברו הנבטה הן אולי המקור הנגיש, הפשוט, והזול ביותר שיש לך לויטמינים.
אם את בכל זאת רוצה לקנות תוספי תזונה - כתבי לי ואשלח לך קופון הנחה (:
בתאבון, ולבריאות!
© מיכל רון, מאי 2011
ויומולדת שמח לאייל (-: